Naslovna Info Belizar Božiković
E-mail Ispis PDF

Belizar Božiković

 

Belizar Božiković ( rođen 24.05.1910 god, umro 18.01.1994 god.) 

Bio je istaknuta osoba Dugog Sela - dugogodišnji ravnatelj dugoselske osnovne škole; glavni promotor rada KUD-a Preporod te osnivač Društva Naša djeca.

Jedan od osnivača klubova za uzgoj i natjecanje golubova listonoša „Jastreb“, Bio je to ujedno i prvi klub na prostorima Jugoslavije.sa sjedištem u Zagrebu Petrovoj ulici 153.

Već sljedeće godine sa skupinom istomišljenika osniva klub u Dugom Selu pod imenom LISTONOŠA-54, čiji je i doživotni predsjednik.

Osobe koje su imale čast upoznati ovoga velikog gospodina isprva su bile iznenađene jednostavnošću i pozitivnom energijom kojom je zračio. Uvijek je bio voljan pomoći , ako je to bilo u njegovoj moči i sa svima se ophodio na njemu osebujan i jednostavan način. Njegova osobnost i zalaganje je dovela do omasovljenja kao i do osnivanja kluba „Listonoša 1954“  Dugo Selo. Većina članova će i danas reći da je „Deda Belizar“ kriv za ovu golubarsku bolest koja nikako da popusti.

I sam sam imao čast upoznati „Dedu“ iako sam bio mlad uvijek kada god bi došao u dvorište „Stare škole“ , a On je sjedio i na njemu prepoznatljiv način  i promatrao svoje golubove nikada nije bio toliko zauzet da ne bi mogao malo popričati što o privatnom životu, a zatim o omiljenoj temi golubovi. Mislim da je to vrijedno spomena jel i nakon toliko godina nakon njegove smrti kolege i učenici ga se rado sjećaju i prepričavaju slične dojmove. Sada gledajući unazad osim velikog srca i pedagoškog obrazovanja taj čovjek je zračio smirenošću koje je uspješno prenosio na druge.

Ove godine je otvorena nova škola  i na sjednice Vijećnici su odlučili imenovati ulicu koja vodi do nove osnovne škole, u Ulicu Anđelke i Belizara Božikovića.


sastavio Tomislav Cvija

 


 

Prof. Belizar Božiković i gos. Dane Žegarac