Naslovna Info O Nama

O Nama

E-mail Ispis PDF

 

Uzgoj golubova listonoša u Hrvatskoj

Ratna skupština Do završetka II. Svjetskog rata u Zagrebu i okolici bilo je zabranjeno držanje i uzgoj golubova listonoša u privatnom vlasništvu. Imale su ih samo specijalne vojne jedinice, kojima je to bilo povjereno. Vojni centar golubova listonoša bio je Petrovaradin.

Nakon završenog rata golub listonoša prestaje biti doživotni vojni obveznik. On se može slobodno uzgajati bez posebnih dozvola i evidencije. Upotrebljava se kao atraktivni športaš i to mu je primarna funkcija. Međutim, on se još uvijek može koristiti za prenošenje štafeta i prigodnih informacija. Ti izmijenjeni uvjeti omogućili su brži razvoj golubarstva u Hrvatskoj. Prema postojećim zapisima može se vidjeti da je 1923.godine u Zagrebu osnovano DRUŠTVO ZA UZGOJ KUNIĆA, KOZA, PERADI, GOLUBOVA I PTICA. U sekciji za uzgoj ukrasnih golubova bilo je učlanjeno 100 članova. Po oslobođenju zemlje u svibnju 1945. godine, zaplijenjen je određeni broj njemačkih golubova listonoša u samom Zagrebu koji su bili stacionirani u Medvedgradskoj ulici. Do tih golubova došli su: Karolyji Arpad, Repec Zvonimir, Orešković prof. Marko, Božičević Juraj, Jovanović Ljubo, Kirin Petar koji su u to vrijeme jedini bili zainteresirani za tu vrst golubova. Ti golubovi su bili dobra baza za brži i kvalitetniji razvoj uzgoja golubova listonoša na ovim prostorima. Sekcija za uzgoj golubova listonoša nije imala razumijevanja ni materijalne podrške od Društva, pa je morala osnovati klub za uzgoj i natjecanje golubova listonoša.
U Zagrebu, 21. rujna 1953. godine, u Petrovoj ulici 153, održana je osnivačka skupština PRVOG HRVATSKOG KLUBA GOLUBOVA LISTONOŠA pod imenom "JASTREB". Osnivači su bili: Božičević Juraj, Božiković Belizar, Debicki Antun, Kuleš Danijel, Kuleš Rudolf, Karolyi Arpad, Naglić Branko, Romek Zvonko, Černi Stjepan i Šekoranja Drago.
Bio je to ujedno i prvi klub na prostorima Jugoslavije.

Do 31.prosinca 1953.godine klub je brojio 50 članova, koji su svi zajedno imali 580 golubova. Prvo službeno natjecanje održano je 01. svibnja 1954. godine na relaciji Bjelovar - Zagreb. Pušteno je 20 golubova, a na cilj je stiglo 16. Prosječna brzina prvog goluba izmjerena je 60 km/sat. Pobjednik na tom natjecanju, ujedno je i prvi pobjednik na trkama sa golubovima listonošama u Hrvatskoj gospodin ŠEKORANJA DRAGUTIN.
Prva javna smotra golubova listonoša održana je u kolovozu 1954.godine u Maksimiru ispred Restauracije ŠARIĆ. Bio je to za ono vrijeme veliki skup golubara. Donesena je odluka o propagiranju tog športa i osnivanje klubova u cijeloj Hrvatskoj.

Drugi klub osnovan je 30.08.1954. godine u Dugom Selu pod imenom LISTONOŠA-54, a osnivači su bili: Božiković Belizar, Jurjević dr. Ivan, Horvatinović Zlatko, Makovica Ivan, Mahač Stjepan, Rukavina Slavko, Marošević Stjepan, Karas Drago, Štefančić Ljubica, Bedrava Josip, Makovica Stjepan, Vranić Stjepan, Kandučar Vlado, Lapornik Stjepan Cik Josip i Vukanović Borislav.


skupština 68

Slijedila su natjecanja iz: Osijeka, Sente, Beograda i prva trka preko 500 km iz Bujanovca. Najuspješniji natjecatelji bili su: Šekoranja, Kuleš Rudo, Repec Zvonimir, Naglić Branko i Božičević Juraj. Uz redovna športska natjecanja organiziraju se i prigodna natjecanja za DAN MLADOSTI i rođendan Maršala Tita, za Dan ustanka naroda Hrvatske i ostale manifestacije u Kumrovcu i Oborovu. Prva samostalna izložba golubova listonoša u Hrvatskoj, održana je od 29. studenog do 02.prosinca 1956. godine, na Zagrebačkom Velesajmu na Savskoj cesti - danas Tehnički muzej. Razvijaju se međuklupska natjecanja, formira se posebna komisija, koja prati i utvrđuje rezultate natjecanja. Bilježe se već prvi dobri rezultati na međunarodnim izložbama. U Londonu 1959. godine, državna reprezentacija Jugoslavije u kojoj su sudjelovali golubovi iz Hrvatske, osvaja šesto mjesto u ŠPORT kategoriji i 13. mjesto u STANDARD kategoriji. U Essenu 1961.godine reprezentacija Jugoslavije u kojoj su sudjelovali golubovi i golubari iz Hrvatske osvojila je drugo mjesto u ŠPORT kategoriji, što je najbolji rezultat do danas. U Zagrebu se uz već postojeći klub ZAGREB ( bivši JASTREB na intervenciju novinara i napisa u novinama promijenio je ime), osnovani su klubovi GLASNIK i ARNO. Bilo je to 1965.godine.
Najuspješniji je bio GLASNIK koji je 10 godina uzastopce bio najbolji klub u Hrvatskoj, a najuspješniji su mu bili natjecatelji: Humsky Zvonimir, Tkalčević Josip, Sušilo Ivan, Rapaić Milan, Stiasny Robert, Hranilović Zvonimir, Ziberi Ziber, Plečko Vladimir, Slunjski Stjepan, Fink Željko, Mandić Stipe. Savezna izložba golubova listonoša održana u Zagrebu siječnja 1964.godine uz sudjelovanje klubova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Pokrenuta je akcija osnivanja Republičkih saveza, a potom i Saveza Jugoslavije. Osnivačka Skupština Saveza Jugoslavije održana je u Dugom Selu 17. rujna 1972.godine. Belizar prof. Božiković izabran je za predsjednika i Robert Stiasny za tajnika Saveza.

Osnivačka Skupština SAVEZA KLUBOVA UZGAJIVAČA GOLUBOVA LISTONOŠA HRVATSKE održana je 15. travnja 1964. godine u Zagrebu. Osnivači su bili predstavnici tri zagrebačka kluba. Izabran je Upravni i Nadzorni odbor i Natjecateljska komisija

Todorović Miloš   klub ZAGREB   predsjednik Saveza  
Sušilo Ivan   klub GLASNIK   dopredsjednik Saveza  
Mandić Stipe   klub GLASNIK   tajnik  
Tkalčević Josip   klub GLASNIK   blagajnik  
Humsky Zvonimir   klub GLASNIK   predsjednik Natjecateljske komisije  
Božičević Juraj   klub GLASNIK   predsjednik Nadzornog odbora  
Ziberi Ziber   klub GLASNIK   član NO  
Šekoranja Drago   klub ZAGREB   član NO  
Naglić Branko   klub ZAGREB   član NK  
Orešković prof.Marko   klub ARNO   član NK  
Šujeranović Dragan   klub ARNO    
Tilošanec Branko   klub ARNO    


Po dobivanju Rješenja o registraciji Saveza Hrvatske počeli su se osnivati i klubovi u: Karlovcu, Pakracu, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Osijeku.
Još za vrijeme domovinskog rata, održana je u Zagrebu 1992 godine Skupština Saveza, na kojoj je izabrano je rukovodstvo i podnesena molba za prijam u FCI. Za predsjednika izabran je Šenjug dr Maks, a Vlado Pavišić za tajnika. Izvršena je izmjena i dopuna u naslovu Saveza, tako da novi glasi: HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA UZGAJIVAČA GOLUBOVA LISTONOŠA, ZAGREB
Skupština je održana u prostorijama radne organizacije VAJDA-export, na Trgu Bana Jelačića 6, a prisutni su bili:

Grafina Goran, Podunavac Boris, Kani Davorin, Kućan Branko, Franjul Bruno, Perić Veselko,  Orešković Mato, Kuzmek Gabrijel, Karaimbrahimović Safet, Cvitanović Ivan, Karolyji Arpad, Kovač Mato, Stipe Mandić, Stiasny Robert, Fink Željko, Šenjug Maks, Sorić Krešo, Kraljević Drago, Pavišić Vladimir, Sučić Marinko, Prosenica Zoran, Roginić Ivan.

HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA UZGAJIVAČA GOLUBOVA LISTONOŠA, sa sjedištem u Zagrebu, Gajnice 5/V., upisan je u registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 00001965, dana 27. travnja 2001. godine.

Osoba ovlaštena za zastupanje Hrvatskog saveza od 2013. godine je predsjednik Branko Gorupec.

Ažurirano ( Subota, 08 Studeni 2014 14:33 )  

Novo na forumu

No posts to display.

Statut

Na temelju Članka 11. stavka 3. Zakona o udrugama (Narodne novine 88/01) Članka 35 Statuta Hrvatskog saveza klubova uzgajivača golubova listonoša Zagreb. Skupština Hrvatskog saveza klubova uzgajivača golubova listonoša, dana 09. studenoga 2014. godine donosi S T A T U T

Pravilnici

Natjecateljski pravilnik je osnova za organiziranje, provođenje, kontrolu i nagrađivanje natjecanja s golubovima listonošama u okviru Hrvatskog saveza klubova uzgajivača golubova listonoša / HSKUGL

 FCI Pravilnik.

 Pravilnik o održavanju  izložbe.

Legedne

Galerija


Translate

Croatian English German

Olimpijada

olimpijada-2015-sport olimpijada-2015-standard